OHJEITA SIIRTOLAPUUTARHOILLE ROTTIEN TORJUNTAAN

19.9.2021


Terveydensuojelu- ja ympäristönsuojeluviranomaisille on tullut tänä vuonna paljon ilmoituksia rottahavainnoista. Muistutamme, että rottien ennaltaehkäisy on tärkeätä, sillä rotat voivat saastuttaa elintarvikkeita, levittää tarttuvia tauteja ja tuhota rakenteita. 

Rottien toistuva esiintyminen kiinteistöllä johtuu siitä, että niille on saatavilla ravintoa ja suojapaikkoja.

Terveydensuojelulain mukaan kiinteistön haltija on tarvittaessa velvollinen ryhtymään toimenpiteisiin rottien hävittämiseksi kiinteistöltä.

Ennaltaehkäisevinä toimenpiteinä tulee varmistaa, ettei rotille ole ravintoa ja suojaa tulevaksi talveksi. Puutarhan sadosta tulee huolehtia siten, ettei sitä jää rottien saataville. On suositeltavaa järjestää keskitetty ylijäämäsadon keräyspiste siirtolapuutarhan käyttäjille, esim. siirtolava tai peräkärry omenoille yms. 

Mikäli rottia on havaittu usein tietyllä alueella, kannattaa sopia yhteisistä torjuntatoimenpiteistä alueen muiden kiinteistöjen kanssa. Jokainen on velvollinen ryhtymään torjuntatoimiin omalta osaltaan.

Tarvittaessa rottia voidaan hävittää loukuttamalla. Loukkuja myydään mm. rautakaupoissa, tavarataloissa ja puutarhamyymälöissä. Loukkuja tulee käyttää valmistajan ohjeiden mukaisesti. Rotantorjuntaan tarkoitettujen jyrsijämyrkkyjen myynti yksityishenkilöille päättyi 2018. 

Torjuntaan voi hankkia myös ammattilaisen apua. Desinfektioliikkeitä ja tuholaistorjuntaa suorittavien liikkeiden yhteystietoja löydät esimerkiksi internetistä. 

Pirkanmaan Jätehuolto Oy ja Tampereen Palvelupiste antavat ohjeita kompostoinnista sekä jätteiden oikeasta käsittelystä. Tampereen kaupungin Ympäristöterveys antaa ohjeita ja neuvontaa rottien hävittämiseen liittyvissä asioissa (asumisterveys@tampere.fi).