Arkisto

PUHEENJOHTAJAN KOMMENTTEJA (helmikuu 2021)

Kesällä 2019 ei olisi voinut arvata millainen maailma on kevään 2020 jälkeen. Miten lintukodossakin voi tunteet kiehua ja kanssaihmisten suhtautuminen muihin voi muuttua kun joudutaan muuttamaan yleisesti vallalla olleita kokoontumiseen ja yhteisöllisyyteen, sekä peruselämiseen liittyviä käyttäytymistapoja. Kuinka joidenkin mieli myrkyttyy, ellei enää ole mahdollista tehdä juuri kuten itse haluaa, vaan joutuu ottamaan myös muut ihmiset huomioon ja rajoittamaan omia toimintatapojaan.


Onneksi sentään vielä kuulumme siihen enemmistöön, joka on hyväksynyt toimenpiteet, joilla on saatu pidettyä Suomessa maltillinen tilanne Covid-19 osalta.


Kuitenkin on todettava, että maailmallakin levinnyt turhautuminen, ärtyneisyys ja todennäköisesti viruksen aiheuttama pelko tartunnoista on selvästi havaittavissa myös alueellamme, jossa ainekset rauhoittumiseen ja kivaan yhteiseloon olisivat muuten olemassa mitä parhaimmillaan.


Harmillista, että maailman muuttuessa, myös sellaisten asioiden, jotka on AINA TEHTY samalla tavalla, on muututtava. Kahden viimeisen vuoden aikana on vastuullisista tehtävistä jäänyt pois monta henkilöä, jotka ovat aiemmin hoitaneet hienosti tehtäväkenttänsä kuin rutiinijuttuina. Ikävä kyllä uudet asiat eivät ole helppoja omaksua, varsinkin kun ”sukupolvenvaihdos” on kerralla massiivinen ja kaiken lisäksi ajankäyttö
yhteisten asioiden hoitamiseen harrastuspohjalta ei enää onnistu nykyisten työelämän kiristyneiden vaatimusten takia samalla tavalla kuin ehkä aiemmin on ollut mahdollista.


Esitänkin suuret kiitokset aikaisemmin toimineille vastuuhenkilöille, joiden tekemä työ antaa vankan pohjan yhdistyksemme toiminnalle, jonka kehittäminen on siirtymässä alueen uusille mökkiläisille (viljelijöille). Parin kuluneen vuoden aikana on jo yli 40 mökkiä vaihtanut omistajaa. Ilolla tervehdin uusia ja toivottavasti innokkaita yhdistyksemme jäseniä ja toivotan kaikki osallistumaan avoimin mielin yhdistyksen toimintaan ja ottamaan rohkeasti vastaan myös vastuullisempiakin työtehtäviä.


Yhteisötyövelvoitteina hoidettavia vastuutehtäviä on mahdollista myös jakaa, jotta yhdelle henkilölle (tai perheelle) ei muodostuisi liian suurta painetta tehtävästään. Hyvänä esimerkkinä on kauden 2020 takkatuvan ja saunatilojen vuokraustoiminta, joka hoidettiin kahden perheen toimesta, jolloin työtehtävä ei sido kokoaikaisesti samaa yksikköä (kiitos Jorma ja Pertti!).


Kesäkahvilan vastuutehtävät ovat osoittautuneet myös sellaisiksi, että tehtävään on vaikea saada koko kesäksi vastuuhenkilöä, joten nyt olisi jo hyvä laittaa ajatusta muhimaan, jotta meillä olisi koko kesäksi kahvilalla toimiva ylläpito hankintoineen ja myyjineen (sesongin 2021 vastuuhenkilöt ovat hakusessa).


Alla on hyvin väljästi kerrottu millaisia tehtäviä jaossa oleviin tehtäviin sisältyy (kattava toimenkuvaselvitys on tekeillä), työtehtäviin liittyvä kokonaisuus on huomattavasti laajempi kuin alla on kerrottu:


Kesäkahvilan vastuuhenkilö:
- Huolehtii hankinnoista; myytävät tuotteet ja leivontatarpeet
- Sopii työvuoroista ja perehdyttää tekijät (leipojat, myyjät)
- Ottaa vastaan myyntitulot ja toimittaa taloudenhoitajalle, joka suorittaa tilitykset

Vessojen ja suihkujen siivouksesta vastaava:
- Huolehtii hankinnoista; pesuaineet ja -välineet
- Sopii työvuoroista ja perehdyttää tekijät

Saunojen ja takkatuvan vuokraustoiminta:
- Ottaa vastaan varauksia ja ilmoittaa laskutukseen laskutettavan tiedot
- Tarkastaa alueen siisteyden, pesee laiturin ja lakaisee terassin ennen
vuokrauksen alkamista
- Laittaa saunan kiukaan/kiukaat lämpiämään ajoissa, huolehtii saunat
saunomiskuntoon ja palauttaa tavarat paikoilleen ja tarkastaa tilat vuokrauksen päätyttyä

Saunojen lämmittäjä:
- Tarkastaa alueen siisteyden, pesee laiturin ja lakaisee terassin ennen
saunavuoron alkamista
- Laittaa saunan kiukaan/kiukaat lämpiämään ajoissa, huolehtii saunat
saunomiskuntoon ja palauttaa tavarat paikoilleen ja tarkastaa tilat saunomisen päätyttyä

Pesukoneesta ja suihkujen kolikkoautomaateista vastaava:
- Huolehtii varauskirjan ylläpidosta
- Luovuttaa panttia vastaan avaimen
- Kerää suihkuautomaattien kolikot ja ilmoittaa mahdollisista toimintahäiriöistä
- Tilittää maksut taloudenhoitajalle kauden päätteeksi
- Toimittaa laskutettavien tiedot laskuttajalle

Sähkömaksujen kerääjä:
- Ottaa vastaan sähköjenmaksupäivänä tai -päivinä rahasuoritukset ilmoitettujen sähkömittarilukemien mukaan
- Tilittää maksut taloudenhoitajalle
- Toimittaa laskutettavien tiedot laskuttajalle

Saunan tekninen vastaava:
- Tarkastaa alueen ja saunarakennuksen kunnon ja ylläpidon
- Tarvittaessa huolehtii siitä, että alue hoidetaan
- Vastaanottaa mahdolliset hälytykset

Isäntä:
- Jakaa yhteisötyövelvoitteet
- Huolehtii alueen teknisten laitteiden ja rakennusten yleiskunnosta ja valvonnasta
- Tekee kaikkea mahdollista ja huomattavasti enemmän kuin me muut yhteensä

Urheilutoimikunta:
- Järjestää lasten viikoittaiset kisat, joiden huipennuksena Raholan maraton
- Järjestää yhteisiä liikunnallisia tapahtumia (petankki, kalastuskisat ym.)
- Kerää osallistujia Tampereen alueen puutarhojen yhteiskisaan

Huvitoimikunta:
- Ei kerrytä yhteisötyövelvoitetta
- Toiminta on vapaaehtoista ja vapaamuotoista


Jari Hannula
Yhdistyksen johtokunnan puheenjohtaja

PUHEENJOHTAJAN TERVEHDYS  (Talvi 2020)

Näin on vuosi ja vähän toistakin vierähtänyt yhdistyksen puheenjohtajana. Vuosi oli tapahtumarikas ja alkoi kevään koittaessa harmillisilla uutisilla luonnonvoimien jyllättyä Pyhäjärvellä siten, että saunarannassa oleva laiturimme meni niin pahasti mutkalle, että se piti uusia. Siis rahaa kului. Onneksi edelliset johtokunnat olivat hienosti saaneet tilille ylijäämää, jolla sitten oli mahdollista uusia laituri entistä ehommaksi. Huomioitiin myös esitettyjä toiveita istumapaikkojen ja penkkien sijoituksesta.

Alkukesästä sitten katseltiin kesäkeittiön ympäristöä ja mietittiin miten elokuun juhlat saataisiin onnistumaan kynnöspellolla, jolla oli jo kompuroitu ja väännelty nilkkoja, sekä läikytelty kahveja jo vuosia. Päätettiin sitten rakennuttaa sellainen terassi, jolla onnistuisi huonompijalkaisenkin kävellä turvallisesti ja niiden, joiden jalka vipattaa musiikin soidessa, jopa tanssahdella karaokelaulajien tai Tapsan lainaamien laitteiden tuottamien kappaleiden tahdissa.

Lauantaina 3.8.2019 pidettiin sitten yhdistyksen 70-vuotisjuhlat, joka keräsikin kiitettävän määrän väkeä. Päiväjuhlissa palkittiin ansioituneita ja pitkäaikaisia yhdistyksen jäseniä sekä lisäksi muistutettiin edellistä puheenjohtajaa Hannelea aktiivisuutensa säilyttämisestä oikein mittarin voimalla. Illalla sitten juhlittiin rennommin, syötiin makkaraa, seurusteltiin ja tanssittiin uudella terassilla.

Kuluvalla kaudella 2020 tavoitteena on saada mahdollisuuksien mukaan jäsenistön yhteystietoja kartutettua sähköpostiosoitteilla, koska yhteydenpito onnistuisi paremmin ja lisäksi kutsujen, sekä laskujen lähettäminen tulisi huomattavasti edullisemmaksi kuin paperipostilla toimien. Enää ei ole mahdollista pankistakaan saada esitäytettyjä pankkisiirtoja, joten siitäkin syystä meidän on muutettava toimintatapojamme maailman muuttuessa. Sähköpostiosoitteen ja myös muuttuneet yhteystiedot voi ilmoittaa rekisterinhoitajalle, osoite: marika.ojansivu@gmail.com

Muistathan, että yhdistyksen kokouksissa käsitellään kaikkien meidän yhteisiä asioita ja se on paras mahdollisuus tulla kuulluksi ja esittää omia ajatuksiaan toiminnan monipuolistamiseksi.

Aasinsiltana edelliseen mainittakoon, että kuluvalla kaudella ja lähivuosina on tehtävä lisää mittaviakin hankintoja; jo vuosia on kerätty rahaa sähköjärjestelmien nykyaikaistamiseksi, keskusteltu on myös vesiputkiston kunnostuksen tärkeydestä ainakin vanhimmalla alueella, ylävessojen poistaminen on määrätty vuoteen 2021 mennessä ja uusien tilojen suunnittelu/rakentaminen, mahdollisesti kerhotalon rakentaminen ja parkkipaikan päädyssä olevan huoltorakennuksen kunnostaminen tai uusiminen, ym.

Toivotan kaikille yhteisöllistä, maukasta ja värikästä satokautta 2020.

Jari Hannula

Yhdistyksen puheenjohtaja